Afrika heeft meer aan boer dan aan stedeling

KenyaAfrika kent gunstige omstandigheden voor een groeiende middenklasse, stelt Wim Bossema in De Volkskrant. Maar hoe gunstig zijn die omstandigheden dan wel? Echte welvaart komt niet uit de stad, maar juist van het platteland.

De Afrikaanse middenklasse is veel kleiner dan westerse bedrijven en internationale adviesbureaus voorspiegelen. In De Volkskrant beschrijft Wim Bossema haarfijn waar die oorzaak ligt: bij cijfers van de African Development Bank die Middenklasse definieert als de bevolkingsgroep die 2 tot 20 dollar per dag heeft te besteden.

Het goede nieuws: de omstandigheden voor een groeiende middenklasse zijn er wel degelijk. Een snel groeiende jonge bevolking en een snelle urbanisatie. Op het eerste argumenten volgt al meteen een maar: ‘Maar de werkloosheid onder jonge stedelingen is groot.’
Inderdaad. Waarom dan die urbanisatie dan zo’n gunstige factor is, blijft helemaal een raadsel. De groeiende sloppenwijken vormen juist een enorm probleem. Als het gaat om het beëindigen van de armoede – een factor die waarlijk een middenklasse tot stand kan brengen – dan liggen de oplossingen juist op het platteland.
Dat bleek vorige maand in Brussel en in Addis Abeba, waar de Europese Landbouwcommissaris Ciolos enkele conferenties organiseerde rond dit thema. Niet de stad maar de landbouw is cruciaal als het gaat om het voeden van de bevolking, maar ook om het voeden van de economie.
Met een groeiende bevolking blijft voedsel de komende jaren naar verwachting nog wel duur. Op het platteland is dus geld te verdienen. Wanneer de kleinschalige boer iets meer kan produceren dan alleen voor het eigen onderhoud, komt er op het platteland een economie op gang. Investeer dus niet zozeer in opleidingen en werk voor de stedeling, maar juist in de kleine boer en in kleine boerengemeenschappen.

© Marc van der Sterren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *