Bierbrouwers richten hun ketels op Afrika

Je hebt wijnlanden en bierlanden. Op het zuidelijkste land van Afrika na kent dit continent enkel bierlanden. Ja, in Kenia maken ze een paar prachtwijnen die in Europese slijterijen niet zouden misstaan, maar Kenia is geen wijnland, dus die wijnen maken geen schijn van kans.

AapNee. Dan bier. Ga naar een Keniaanse kroeg en je ziet het zelf: het is bier wat op tafel komt. Wie aan de beurt is geeft een rondje, zonder te vragen of iemand bier wil, ongeacht hoeveel flessen iemand al voor zich heeft staan. Tijdens een avondje uit laat de Keniaanse bierdrinker zijn flessen opstellen in rijen van drie.
Hier is niemand bang dat z’n bier lauw wordt. Hier drinken ze het bier lauw. Wie een pilsje uit de koelkast wil dient zich naar een kroeg met koelkast te begeven en bij de bestelling ‘baridi’ te roepen. Da’s swahili voor koud.

Bij de Rabobank hebben ze het ook in de gaten. Daar noemen ze de snelle economische ontwikkeling, de bevolkingsgroei en de stijgende lonen als aanjager voor de snel groeiende biermarkt. Afrika, zo stellen zij is de grootste groeimarkt voor dit segment.
De afgelopen jaren richtten brouwers hun ketels op BRICS-landen en Azië, maar hier nemen de groeicijfers af. Voor de komende vijf jaar vertoont Afrika de grootste groei, stelt de Rabobank.

En toch is het vreemd. In Afrika groeit geen gerst. Alleen in sommige specifieke klimaatzones zoals Ethiopië die heeft. Khalid Bomba, CEO bij het ‘agrarische transformatie agentschap’ Ethiopian ATA, vertelde vorige week al: Ethiopië ontwikkelt zich als belangrijke exportmarkt van gerst.
Andere Afrikaanse landen moeten hun belangrijkste bieringrediënt dus importeren uit Ethiopië of Europa. Of ze gebruiken gewoon maïs. Dat kan ook best. Dat weten ze zelfs in Denemarken, een land waar dat tropische gewas volop groeit, dankzij de veredeling. Brouwerij Carlsberg brouwde haar bier Tuborg altijd van maïs, tot ze die graansoort genetisch gingen modificeren.
En dat kunnen ze in Afrika natuurlijk ook. Bier brouwen uit maïs. Of genetisch modificeren. Of gewoon veredelen. Zodat gerst in heel Afrika groeit.

© Marc van der Sterren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *