Ethiopische overheid leert loslaten in Nederland

DSC_0359In het land van de 14.000 coöperaties is het nog niet vanzelfsprekend dat de aangesloten boeren ook de markt bedwingen. Betrokkenheid van de deelnemende boeren en een flexibele overheid zijn in Ethiopië onbekend.

Het moet een schok geweest. Het bezoek aan Nederland van Tefera Derbew, de Ethiopische minister van landbouw en zijn gevolg. Niet alleen het klimaat en de hightech landbouw die ze hier te zien kregen, maar ook de directheid van Nederlanders die zich van God noch gebod iets aantrekken, laat staan van de overheid. Zoals de brutaliteit van journalisten die, ondanks de instructies dat er geen politiek gevoelige vragen gesteld mochten worden, toch begonnen over kwesties als grootschalige landgrab en de Gibe-III-dam in de Omo-rivier.

Lees in Blendle hoe de Ethiopische bevolking moet bloeden voor de economische groei. Hoe de overheid de honger in het land heeft weten terug te dringen en hoe de minister van landbouw de bouw van de Gibe-III-dam weet goed te praten. Hoe hij het lastige journaille in een land met een vrije pers tegemoet treedt. En hoe hij zich weer vervoegt tot de lunchtafel vol saucijzenbroodjes.

DSC_0694_2 Op uitnodiging van Agriterra bezocht een Ethiopische delegatie Nederland, waaronder de Ethiopische minister van landbouw Tefera Derbew (tweede van links)

 

© Marc van der Sterren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *