Afrika wordt graanschuur van de wereld

17 Afrika als graanschuur van de wereld is een reële optie. Met een verdrievoudiging van de productie is de honger meteen opgelost.

De Afrikaanse graanproductie ligt gemiddeld op 1,3 ton per hectare. Een productieverhoging tot 4 ton is volgens professor Pablo Tittonell goed te doen. “De honger is dan meteen opgelost.”

Nieuwste kennis en technologie

Tittonell is hoogleraar ‘Farming systems ecology’ aan Wageningen Universiteit. Hij benadrukte dat de productieverhoging wel op een juiste manier moest plaatsvinden. Gebruik makend van de kennis van de natuur, kennis van de traditionele landbouw en de lokale boeren, met behoud van de biodiversiteit en gebruik makend van de nieuwste kennis en technologie.

Waaarom Afrika belangrijker wordt dan het Westen. Een artikel van Marc van der Sterren in TPO Magazine over de opkomst van Afrika in het algemeen en die van de landbouw in het bijzonder
Afrika wordt de graanschuur van de wereld. Lees op Blendle waarom de landbouw in Afrika belangrijker wordt dan die in het westen.

Een opbrengstverhoging tot 10 ton is zelfs mogelijk, maar dat kost teveel input, met funeste gevolgen voor de economie op het platteland en voor de milieu en de landbouw op de lange termijn.

Uitstekend klimaat

Bovendien heeft Afrika vanwege de ligging bij de evenaar niet het juiste klimaat voor graanteelt. “Europa, Azië en de VS blijven de grote graanproducenten. Maar Afrika heeft een uitstekend klimaat voor vele andere gewassen en producten.”

Tittonell sprak tijdens ‘Het Nieuwe Boeren: ons voedsel’ een informatiebijeenkomst van de Werkgroep Land- en Tuinbouw Noord-Limburg, samen met filmmaker Wiek Lenssen.

© Marc van der Sterren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *