Grootste insectenkweker komt naar Nederland

Grootste insectenkweker ter wereld komt naar NederlandEiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam. Belangrijke bron van eiwitten zijn bijvoorbeeld dierlijk bloed, hersenen en ander slachtafval. Goed voer voor vliegen. Die vliegen voeren we aan vissen en vis is gezond. Smakelijk eten!

De grootste insectenkweker ter wereld wordt in Zuid-Afrika gebouwd. Althans, volgens de laatste tellingen. Hoe dan ook, rond deze tijd moet het klaar zijn. En dagelijks worden daar 110 ton aan mest en allerhande soorten afval uit de levensmiddelenindustrie omgezet in 17 ton vliegenlarven.
Dat wil zeggen: als de vliegenboerderij in volle productie is, wat tegen oktober van dit jaar zal zijn.

Insectenkweker David Drew

Tussen 14 en 17 mei gaan we horen hoe het precies zit. Want dan komt David Drew naar Nederland. De man van Agriprotein, de mega-vliegenboerderij in Zuid-Afrika. Hij komt spreken tijdens de conferentie Insects To Feed the World die de FAO samen organiseert met Wageningen UR.

2.000 eetbare insecten

Nee, een vierdaagse conferentie over insecten kweken is niet overdreven. Insecten gaan de wereld voeden. Ze zijn niet alleen geschikt als veevoer; met een hygiënischer dieet zijn ze uitermate geschikt voor menselijke consumptie. In Afrika gebeurt dat al op grote schaal.
Er bestaan bijna 2.000 eetbare soorten insecten. Van meelwormen, mieren en sprinkhanen tot krekels. Insecten bevatten 30 tot 70% eiwitten, goede vetzuren en een hoog ijzergehalte. Dat is belangrijk voor de één miljard mensen met ijzergebrek in ontwikkelingslanden.

Antwoord op het voedselprobleem

Ook aanwezig tijdens de conferentie: de Ethiopische Segenet Kelemu. Zij is directeur van Icipe (International Center for Insect Physiology and Ecology) in Nairobi. Maar ze is vooral enthousiast, gepassioneerd en gedreven om een antwoord te vinden op het voedselprobleem. Kijk maar:

© Marc van der Sterren

Lees ook: Alles over het nieuwe Insectenplatform in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *