Landbouw is kansrijk, maar niemand beweegt

De Afrikaanse landbouw lijdt aan een ‘gebrek aan coördinatie’ tussen publiek en privaat. Overheden en bedrijfsleven kunnen niet samenwerken, weten ze bij de VN.

14Unido Landbouw mag dan een belangrijke rol spelen in de Afrikaanse economie, de ontwikkeling van de landbouw wordt verlamd door ineffectieve coördinatie tussen overheden en bedrijfsleven.
Grofweg 65% van de beroepsbevolking op het continent werkt in de agrarische sector en draagt zo’n 32% bij aan het BBP.

Philippe Scholtes van de UNIDO kon het mooi zeggen op het Afrika CEO Forum in Geneve: “de sector wordt gesmoord door een gebrek aan gezamenlijke aanpak”, sprak de directeur agrarische ontwikkeling bij de Industrial Development Organization.
Analisten vinden de groei van de landbouwproductie mager. Bovendien groeit de landbouw vooral door de uitbreiding van het areaal. Niet door een evenredige toename van de opbrengsten, stelde Ramesh Moochikals van Olam.
Dat er een gebrek heerst aan onderwijs en opleiding voor jongeren is bekend. Evenals de onderontwikkelde infrastructuur en de lastige toegang tot markten. Maar er wordt weinig gedaan om die problemen op te lossen, stelt Moochikals.

Scholtes legde de prangende vraag op tafel: “Als de problemen bekend zijn en als zelfs de oplossingen zijn geïdentificeerd, waarom gaat het dan toch niet vooruit?” Zijn eigen antwoord luidt: een gebrek aan coördinatie. Hij vergelijkt het met een wedstrijd waar een speler wacht tot zijn tegenstander beweegt.
“Zal de overheid eerst de infrastructuur verbeteren? De overheid opschonen? De corruptie aanpakken? De institutionele structuur verbeteren? Universiteiten en meer beroepsopleidingen opleveren? Investeerders denken: als de overheid eerst beweegt, dan ben ik klaar om te verhuizen, maar de regering kan hetzelfde denken over de particuliere sector.”
Hoe doorbreek je deze impasse? “Je moet een soort van coördinatie zien uit te onderhandelen tussen beide partijen om via een uitgelijnde weg tot een gezamenlijk doel te komen.”

© Marc van der Sterren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *