Na de klimaatverandering eten we jackfruit

18JackfruitKent u de jackfruit niet? Dan komt dat nog, zodra de klimaatverandering serieus doorzet. Voor productievermindering hoeven we niet te vrezen, we zullen gewoon ons menu aanpassen.

De opwarming van de aarde kan de voedselproductie zozeer in de war schoppen dat het oorlogen tot gevolg heeft, waarschuwde de Verenigde Naties. Aanleiding was een rapport van de IPCC dat waarschuwt voor een productiedaling van 2% elk decennium, terwijl er tot 2050 juist 14% meer voedsel nodig is.

18JackFruitUganda
Gedroogde Jackfruit uit Uganda

Jackfruit, ofwel Nangka, komt oorspronkelijk uit Azië, maar groeit in alle tropische gebieden. Met gewichten tot wel 45 kilo is het grootste fruit dat aan bomen groeit.

Het zijn met name de granen en andere hoofdgewassen die getroffen worden door de klimaatveranderingen. Volgens onderzoekers is jackfruit een uitstekend alternatief hoofdvoedsel.

Een portie van 100 gram jackfruit bevat ongeveer 95 calorieën en bevat 13,7 gram vitamine C. De vrucht bevat 30 procent zetmeel en is rijk aan kalium, calcium en ijzer.
Het fruit groeit als vanzelf. Het is bestand tegen ziekten en plagen en hoge temperaturen en is droogteresistent.

Wie zich in Afrika voorbereid op de toekomst, plant dus alvast een jackfruitboom. Het menu zal er straks heel anders uit gaan zien.
Welke producten kunnen we nog meer verwachten in de post global warming periode?

© Marc van der Sterren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *