Stadstuinbouw tegen stedelijke honger

17Stadstuinbouw
Stadstuinbouw in Kibera, Nairobi.

De wereld telt meer dan 800 miljoen stadsboeren. Stadslandbouw wordt in Afrika een steeds belangrijkere bron van voedsel. Maar vaak is het nog illegaal.

Het aantal hongerigen in de wereld is gestegen tot meer dan een miljard. Vooral de stedelijke armen zijn volgens de FAO bijzonder kwetsbaar.

Janet Zondo vertelt aan IPS dat ze dit jaar een overvloedige maïsoogst verwacht. De Zimbabwaanse overheid bestempelt haar activiteiten echter als illegaal.

Haar perceel in een buitenwijk van Bulawayo is immers eigendom van de gemeenste en bestemd voor woningbouw. “We leven onder de constante angst dat onze teelt wordt vernietigd door de overheid”, zegt Zondo.

Zimbabwe gaat gebukt onder een voedselcrisis. Volgens het ministerie van Landbouw heeft het land 2,2 miljoen ton maïs nodig. Lokale boeren kunnen niet aan de vraag voldoen; vorig jaar importeerde het land 150.000 ton maïs uit Zambia.

Illegale landbouw lijdt tot hongersnood

De oplossing is een eenvoudig optelsommetje, meent Japhet Mlilo, ontwikkelingsonderzoeker aan de Universiteit van Zimbabwe. “Maak stadslandbouw volledig illegaal en mensen komen om van de honger. Of laat hen maïs verbouwen zodat ze zelf bijdragen aan het verminderen van de voedselhulp.”

De 800 miljoen stadsboeren produceren 15 tot 20 procent van de wereldwijde voedselproductie. Momenteel vindt stadslandbouw vooral in Azië plaats.

In Afrika migreren jaarlijks 14 miljoen plattelandsbewoners naar de stad. In de toekomst worden 35 tot 40 miljoen Afrikaanse stedelingen afhankelijk van stedelijke landbouw, om aan hun voedselbehoefte te kunnen voldoen.

Onder het Urban and Peri-urban Horticulture project werkt de FAO inmiddels samen met overheden in ontwikkelingslanden aan het ontwikkelen van stadstuinbouw.

© Marc van der Sterren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *