Ethiopische ploeg wint 25.000 dollar

Innovatieve ploeg ethiopië wint belaqngrijke landbouwprijs Wil je zien hoe boeren 1000 jaar geleden hun akkers ploegden? Ga dan naar Ethiopië. Daar zie je hoe ossen houten ploegen voorttrekken.

Eeuwenlang is er nauwelijks iets veranderd. Tot dit jaar.

Melesse Temesgen, assistent-professor aan de School of Civil and Environmental Engineering aan de universiteit van Addis Abeba, is bekroond met 25.000 US Dollar voor een innovatie op een prehistorisch werktuig.

Hogere voedselproductie

Zijn uitvinding maakt dat overtollig water op eenvoudige wijze uit drassige akkers wordt afgevoerd. Een innovatie die de voedselproductie kan verhogen.

De Aybar Broad-based Furrow Maker is een goedkope en eenvoudig te gebruiken werktuig om velden te ploegen en overtollig water gemakkelijk af te laten vloeien. Dit maakt veel percelen productiever dan voorheen, andere percelen die in het verleden niet bruikbaar waren kunnen nu worden ingezet voor voedselproductie.

De prijs ontving Melesse in het kader van de 2014 Innovation Prize for Africa (IPA).

Andere winnaar was Ligou Minsob uit Togo. Ook hij kreeg 25.000 US Dollar. Zijn Foufou Mix is een handig stuk gereedschap waarmee het populaire West-Afrikaanse gerecht Foufou wordt bereid, zonder gebruik te maken vijzel en stamper.

Regenererend bottransplantaat

De hoofdprijs ging naar de Altis Osteogeen Bone Matrix (OBM), ’s werelds eerste injecteerbare regenererende bottransplantaat, afkomstig van varkens. Het product geneest een botbreuk door het stimuleren van het regeneratiesysteem waarmee de gastheer het eigen weefsel aanmaakt.

De twee Zuid-Afrikaanse wetenschappers , Nicolaas Duneas en Nuno Peres, ontvingen 100.000 US Dollar voor hun innovatie.

Ethiopië

Ethiopië is een land van kleine boeren. 95 procent van het voedsel wordt geproduceerd door kleine boeren met minder dan een halve hectare. Zij beschikken over krap 21 procent van de landbouwgrond. De bevolking van 94 miljoen inwoners groeit jaarlijks met 2 miljoen.

De Innovatieprijs voor Afrika (IPA) is een initiatief van de African Innovation Foundation. IPA eert en stimuleert innovatieve prestaties die bijdragen aan het ontwikkelen van nieuwe producten, die de efficiëntie verhogen of kosten besparen in Afrika. De prijs richt zich voornamelijk op technologische doorbraken op het gebied van productie- en service-industrie, gezondheid en welzijn, landbouw en agribusiness, milieu, energie en water en ICT.

© Marc van der Sterren

Innovation Prize for Africa (IPA)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *