Hongervallei wordt vruchtbaar landbouwgebied

Hongervallei Ethiopië wordt vruchtbaar landbouwgebiedHet is nu veertig jaar geleden dat de Ethiopische hongersnood een miljoen mensen het leven kostte. De beruchte hongervallei produceert vandaag voldoende voedsel voor de hele regio.

De afschuwelijke beelden van de hongersnood in Ethiopië die in 1984 de wereld over  gingen, kleven nog steeds aan dit Oost-Afrikaanse land. Nog steeds zijn er mensen die bij Ethiopië meteen denken aan Bob Geldof, Band Aid en de beelden van vermagerde en stervende kinderen.
De marxistische dictator van weleer, Mengistu Haile Mariam, probeerde het nog verborgen te houden voor de wereld, maar de Canadese tv-journalist Brian Stewart filmde genadeloos voor de BBC hoe zeven miljoen Ethiopiërs na een lange periode van droogte met de hongerdood werden bedreigd.

Hongervallei wordt groene oase

In totaal overleden bijna een miljoen burgers. Alleen al in de vallei Abraha Atsbeha vonden 400.000 mensen de dood. Tegenwoordig is deze vallei des doods een groene oase waar tientallen groenten en vruchten groeien. Dat is te danken aan één man: Ato Abahawi Gebrmichael.
De Vlaamse correspondent Rudi Vranckx filmde de man in het kader van zijn Canvas-serie Vranckx in Niemandsland. Al eerder wijde Farming Africa hier een blog aan, toen met een wat flauw berichtje over kamelenurine. Dit is vele malen interessanter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *