Amsterdam – Dakar gaat de boer op

boerhelptboerRegel een tractor, rij ermee naar Afrika en lever hem in bij een lokale boer. Volgend jaar vertrekt een karavaan tractoren.Je kunt nog mee als je wil!

De rally Parijs Dakar bestaat 35 jaar. Het heet inmiddels Dakar Rally, want met Parijs heeft het weinig meer te maken. Met Dakar trouwens ook niet, want de laatste jaren scheuren de deelnemers door Zuid-Amerika.

De rally kreeg nogal wat kritiek over zich heen. Jaarlijks kwamen er wel enkele toeschouwers om het leven, tientallen raakten zwaargewond. En de enorme economische belangen van de rally kwamen de arme bevolking ter plaatse niet ten goede. Sterker nog: hun leefomgeving stond jaarlijks enkele weken volledig overhoop.

Maar het was niet daarom, maar vanwege de bedreigingen van Al-Qaida dat de rally uitweek naar een ander continent.

Enfin. De rally is weg. En dat is maar beter ook.

Goede doelen

Maar er kwam een nieuwe rally. Niet vanaf Parijs, maar vanaf Amsterdam: Amsterdam Dakar. Die gaat niet naar Dakar, maar een stukje verder: naar Gambia.

Sinds tien jaar rijdt deze ‘barreltocht’ – zo noemen ze het zelf – een afstand van bijna 7.000 kilometer naar Dakar. Daar wordt een veiling georganiseerd van auto’s ten bate van locale goede doelen. Dat heeft tot op vandaag al 3 miljoen opgeleverd.

Elk jaar weer een uitdaging voor de organisatie, die echter over een haast onbegrensde bevlogenheid en energie lijkt te beschikken. Want ze breiden hun activiteiten uit: ze gaan de boer op.

Boer helpt boer

Boer helpt Boer heet hun nieuwste actie. Opnieuw een rit van Amsterdam naar Gambia, maar dit keer niet met auto’s, maar met trekkers. Op 26 mei 2015 vertrekt de stoet tractoren vanuit Amsterdam naar Gambia.

Deze Nederlandse boeren gaan 5.500 kilometer afleggen en zijn dan ongeveer zes weken van huis. Aan de trekker die ze meenemen worden wel eisen gesteld. Het bouwjaar moet dateren van voor 1991. Tractoren van recenter datum zijn over het algemeen uitgerust met nogal wat elektronica, wat niet te repareren is.

Mechanische onderdelen zijn in Gambia makkelijk te vinden en ter plekke te maken. De voorkeur gaat om die redenen uit naar de Massey Ferguson en de Ford met een 4 cilinder Perkins motor.

Boerengemeenschap

In Gambia worden ze ontvangen door de vice president en de minister van landbouw. Maar na de finish begint het echte werk pas. De tractoren worden gedoneerd aan de locale boerengemeenschap. De Nederlandse boeren zullen hun Afrikaanse collega’s vervolgens wegwijs maken in het omgaan met de machine.

Boer helpt Boer heeft verschillende boerengemeenschappen op het oog. De een met 5 hectare grond, de ander met 30. De ene gemeenschap telt 300 inwoners. Het andere dorp wel 6.000.

De organisatie verwacht zo’n 20 deelnemers. Je kunt nog meedoen als je wilt. Kijk snel op www.boerhelptboer.org of stuur een mailtje naar info@boerhelptboer.org.

© Marc van der Sterren

25boerhelptboer-Advertentie

 

 

 

 

Boer helpt boer

Amsterdam Dakar

Dakar Rally

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *