Gezondheidsboost voor hippe westerling gaat naar koeien in Afrika

Graankiemen. Een betere bron van eiwitten en essentiële voedingsstoffen is nauwelijks denkbaar. In Amsterdam krijg je een shot wheatgrass juice voor €2,50, in Afrika voeren boeren het aan hun koeien.

Wheatgrass juice, een bron van eiwitten en essentiele voedingsstoffenIn Amsterdam is het al enkele jaren een hit: de wheatgrassbar. Een klein barretje waar je een shot wheatgrass juice kunt bestellen. De prijs en de grootte van het glas zijn vergelijkbaar met die van de overbuurman die een pikketanesie schenkt. Het enige verschil is de vloeistof. Hier geen heldere alcoholische drank, maar een dikke ondoorzichtige groene sap.
Tarwegras zit vol vitaminen, mineralen, enzymen, antioxidanten en andere essentiële voedingsstoffen. Eén shot, zo belooft de wheatgrass bar, is even voedzaam als een kilo verse groente.

Goed veevoerWheatgrass is de Engelste term voor tarwekiemen. De korrels ontkiemen in het water, na een week kan het geoogst worden.

Wat een hit is in westerse steden, is ook bekend op het platteland van Kenia. Daar geven ze hun vee deze gezondheidsboost.
Kwalitatief goed veevoer is schaars in dit land waar veevoer concurreert met voedsel. Maïs voeren aan koeien is duur. En het is not done. Het is immers het belangrijkste volksvoedsel. Dat voer je niet aan het vee. Die krijgen hooguit de stengels.

Zo komt het dat de kwaliteit van voer tegenvalt. Melkvee krijgt in Kenia meestal maïsstengels of andere gewasresten, of olifantsgras dat vaak enkele meters hoog wordt voordat het wordt gemaaid. Dit voer bevat maar weinig voederwaarde. Krachtvoer is schaars en daardoor duur en bijna altijd van dubieuze kwaliteit.

In Kenia zagen Dirk en Marc van der Sterren van de Stichting Kuku Somo een hydro-installatie voor het opkweken van graankiemenKleine installatie

Creatieve boeren hebben daar wat op gevonden. Zoals je in de wheatgrassbar in Amsterdam de tarwescheuten kunt zien groeien in een schaal water onder een lamp, zo beschikken kleine boeren hier soms over een kleine installatie om graankorrels te laten ontkiemen.
Dirk en Marc van der Steren van de stichting Kuku Somo zagen in 2012 hoe boeren in een klein plastic kasje op schappen granen laten ontkiemen op water.

De jonge scheuten worden na een week geoogst. Ze worden niet tot sap geperst, maar gaan direct naar de kalveren. Hun spijsverteringsorganen kunnen zo langzaam wennen aan het ruwvoer dat traditioneel vooral uit structuur bestaat. Uit de graankiemen halen de jonge dieren veel eiwitten en andere essentiële voedingsstoffen.

Melkproductie

Maar dit geldt ook voor de melkkoeien. Seth Chitai, ons contact in Kenia die met ons de ambitie deelt om een demofarm te beginnen, heeft een hydro-installatie nodig waarmee hij granen wil laten ontkiemen. Waarschijnlijk gerst, dat is goedkoop. De kiemen gaan dan naar de kalveren, maar ook naar de koeien.
Seth melkt twee koeien. De melkproductie is nog niet helemaal wat het moet zijn. Eiwitten zijn het grote gebrek. Hij heeft de installatie dus niet alleen nodig voor de kalveren, maar ook voor de melkproductie van zijn koeien.

Kuku Somo. Brings knowledge about agriculture to farmers in Kenya

Microkrediet

WIn Kenia wordt meestal gerst gebruikt om te laten ontkiemen. Dat is goedkoper, het effect is vergelijkbaar.at hij nodig heeft is een kleine kas met schappen. Kosten: 400 euro. En nu vraagt de stichting Kuku Somo dus om een bijdrage. Elk bedrag is wenselijk. Kuku Somo maakt bovendien elke constructie mogelijk.

Het doel van melkveehouder Chitai is de investering terug te verdienen. Kuku Somo maakt het daarom ook mogelijk voor u om een lening te verstrekken. Als een soort microkrediet.
Kuku Somo staat open voor elke vorm van financiering of samenwerking. Ga naar de website van Kuku Somo en neem contact op.

© Marc van der Sterren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *