Boeren gaan woestijnvorming te lijf

Het is een arbeidsintensief, maar effectief wapen tegen woestijnvorming: het Zai Systeem. Het systeem is simpel: kuilen graven om in te planten. In Ghana stijgen de opbrengsten met 500 procent.

Zai Systeem gaat woestijnvorming te lijf © Solibam.fr Een van de belangrijkste belemmeringen voor de landbouw in de Upper East Region van Oeganda is landdegradatie. Asher Nkegbe wijt dit aan de hoge bevolkingsdichtheid en de te intensieve landbouw die dit tot gevolg heeft tijdens de korte regenperiodes.
Asher Nkegbe is regionaal directeur van de Environmental Protection Agency (EPA). Hij introduceert een duurzame methode voor landgebruik en waterbeheer in de regio: het Zai Systeem.

Kuilen graven

Het systeem komt uit West-Afrika en is recentelijk in Burkina-Faso geïntroduceerd. Ook daar is woestijnvorming een groot probleem. Boeren graven kuilen in verdroogde en verdichte gronden om daar in te planten. Zo’n 150 boeren in de Upper East Region van Ghana die het Zai systeem gebruiken, verwachten hogere opbrengsten dan voorheen. Boeren zijn weer in staat hun gezinnen te voeden. Dit maakt dat meer boeren de nieuwe landbouwtechnologie gaan gebruiken.
De Zai-kuilen hebben een diameter van 15 tot 30 centimeter en een diepte van 10 tot 15 centimeter en houden het regenwater langer vast. Meer water infiltreert in de bodem, zodat het beschikbaar komt voor planten.

Landbouw wordt productiever

Het Zai-systeem is erg arbeidsintensief, maar levert grote voordelen. De beperkte organische stof kan veel effectiever worden aangeboden door het dicht bij de plant aan te bieden: Met een handvol organische stof van ongeveer 300 gram in elke kuil. De kuilen beschermen zaden en organisch materiaal tegen wegspoelen.
Wanneer kuilen gegraven worden tijdens het droge seizoen, verlicht het de arbeidslast bij het begin van de regens verlicht.
Het verbetert de bodemvruchtbaarheid in volledig uitgemergelde gronden waar voorheen niets kon groeien. Zai-technologie reactiveert ook de biologische activiteit in de bodem en uiteindelijk leidt dit tot een verbetering van bodemstructuur.
De woestijn zal hierdoor minder snel oprukken, woesatijnvorming wordt zelfs een halt  toegeroepen. Volgens experts kan het, indien goed uitgevoerd, de opbrengst van de landbouw verhogen met wel 500 procent.

© Marc van der Sterren

Zie ook: Vibe GhanaBright future for smallholder farmers in the Upper East Region

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *