Keniaans pyrethrum komt opnieuw tot bloei

Keniaans pyrethrum komt opnieuw tot bloei © Creative CommonsPyrethrum is een mooi bloempje, al kunnen insecten hem niet waarderen. Ooit was Kenia groot in deze grondstof voor insecticiden. De sector is ingeklapt wegens wanbeleid van de overheid. Maar na lang lobbyen lijkt de sector weer opnieuw tot bloei te komen.

Ooit was het de vierde sector van Kenia, vertelt Justus Monda met weemoed. Eerst had je thee, dan koffie, dan het toerisme en daarna pyrethrum. Een chrysantachtige plant waar biologische insecticiden uit worden verwerkt. Kenia leverde wel 57 procent van de wereldwijde vraag. Nu misschien nog maar 2 procent, schat Monda, de voorzitter van de Pyrethrum Growers Association.

De belangstelling vanuit Europa en Azië voor pyrethrum is niet verminderd. En ook in Kenia groeit de biologische sector, dus is daar ook vraag naar biologische gewasbeschermingsmiddelen.

‘De overheid heeft ons verwaarloosd’

Het probleem zit hem bij de Pyrethrum Board of Kenya (PKB). Dit overheidsorgaan heeft de

Justus Monda, voorzitter van de Pyrethrum Growers Association of Kenya © Agriterra
Justus Monda, voorzitter van de Pyrethrum Growers Association of Kenya © Agriterra

hele keten in handen. De distributie, de inkoop en verwerking tot pyrethrumextract. En het functioneert al jaren niet meer. Monda: ‘De overheid heeft ons verwaarloosd.’

De 6.000 leden van de Pyrethrum Growers Association (PGA) van Monda willen het monopolie van de PBK doorbreken. PGA heeft daartoe succesvol gelobbyd voor een wetswijziging. De nieuwe wet is begin 2013 aangenomen door het parlement.

Monda heeft stevig gelobbyd, met behulp van een training van Agriterra en hun tool FACT, een systematiek voor belangenbehartiging en lobbywerk die deze organisatie heeft ontwikkeld.

De overheid spoort de sector aan weer opnieuw pyrethrum te gaan verbouwen, voor Justus Monda en zijn PGA komt het er op aan invulling te geven aan de nieuwe wet, zodat straks de Keniaanse pyrethrumtelers van een gunstig economisch klimaat met goede afzetmogelijkheden kunnen profiteren.

Investeerders

De verwerking van pyrethrum in Kenia bestaat momenteel uit een installatie van de PKB die de planten verwerkt tot een extractie. Dit product wordt geëxporteerd.

Liefst zou Monda zien dat op z’n minst een deel van dit extract ook in Kenia verwerkt zou kunnen worden tot een bruikbaar insecticide. ‘Dat is nodig. Natuurlijk, kennis ook ; de sector moet weer worden opgebouwd. Maar we zullen ook in eigen beheer moeten produceren. En daarvoor zijn investeerders nodig.’

© Marc van der Sterren

Agriterra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *