De schijtnoot die jatropha heet…

De vrucht van de Jatropha is giftig. Hier enkele noten in Tanzania © Marc van der Sterren

Zonder water of voedingsstoffen zou jatropha ons enorme hoeveelheden olie brengen. De gifstruik was de redding van het milieu en het antwoord op de klimaatverandering. Maar de jatrophahype is voorbij. Het gezonde verstand heeft gezegevierd. Behalve bij Mohammed Insanu die de giftige noot wil gebruiken als veevoer.

Proef voor de gein eens een jatrophavrucht. Dan weet je meteen waarom ze hem schijtnoot noemen.
Je kunt de stekelige struik hooguit gebruiken als afscheiding, of de vruchten gebruiken voor zeep. Verder is jatropha nutteloos.
Tot iemand de gunstige brandeigenschappen van de noot ontdekte. Het leek zo mooi. Een tweede generatie energiegewas dat groeit op minimale input, op de meest droge en onvruchtbare gronden.

Vanuit het westen zijn miljoenen euro’s in deze wonderolie gepompt. In Afrika en Azië zijn inmiddels miljoenen hectaren inmiddels aangeplant. Hele volksstammen moesten wijken, natuur moest worden ontgonnen, percelen bemest en geïrrigeerd. Want ja, de plant blijft wel in leven op dorre vlaktes, maar de investeerders hadden over het hoofd gezien dat ie zonder input eigenlijk helemaal niet produceert.
De EU had inmiddels een bijmengplicht ingevoerd voor biodiesel, maar als tweede generatie biobrandstof bleek jatropha niet houdbaar. Het concurreerde toch met voedsel.

De jatrophagekte heeft sociale rampen tot gevolg gehad

Enfin. De jatrophagekte is voorbij. De hype heeft sociale rampen tot gevolg gehad, maar toch: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Het jatrophaboek kan dicht.

Maar wie schets mijn verbazing? Muhamed Insanu die promoveerde op zijn bewering dat jatropha een ‘hoog potentieel aan economische waarden’ heeft.
Jaja. Dat van die energie, dat kennen we. Maar het heeft ook medicinale krachten, behalve de laxerende werking, zegt Insanu: het helpt tegen infecties.
Mooi! Maar mocht jatropha al wat toevoegen aan de bestaande overdosis aan infectieremmende kruiden die geen patent krijgen in de markt die dichtgetimmerd is door de chemische medicijnindustrie, dan nog zijn er daarvoor geen honderd hectare nodig. Laat staan honderdduizenden.

Ontgiften

Maar pas op: als economische oplossing voor jatropha heeft hij een methode ontwikkeld om de perskoek die vrijkomt bij de oliewinning te ontgiften en dit vervolgens geschikt te maken voor diervoer.

Volgens mij heeft Insanu een intracerebrale diarree opgelopen als gevolg van een overmatige jatrophanotenconsumptie. Ik zal de heer Insane niet voor de gek houden met zijn achternaam, maar weet je hoe zijn promotieonderzoek heet? Dat heet: ‘Rational use of jatropha curcas L. in food and medicine’.
Rationeel gebruik van de schijtnoot! Weet je wat rationeel gebruik is van de schijtnoot? Hem anaal inbrengen om meer van dit soort diarree te belemmeren. Dát is rationeel gebruik van de schijtnoot!

© Marc van der Sterren

De Molenaar – Jatropha-noot bruikbaar als veevoer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *