Calorieën genoeg, toch ondervoed

Niet honger is het grootste probleem op het platteland, maar ondervoeding. Een revolutionair inzicht dat pas in 2014 internationaal doorbrak. Kleinschalige boeren en plantagearbeiders die in de eerste plaats produceren voor exportketens krijgen meestal genoeg calorieën binnen, maar het tekort aan vitaminen en mineralen is schrijnend.

Niet alleen in Afrika is ondervoeding vaak een probleem bij kleinschalige boeren en artbeiders die werken in de landbouw, zoals hier op een theeplantage in UgandaAls het VN-jaar van de familielandbouw iets heeft opgeleverd, dan is het wel het wereldwijde besef dat niet alleen honger een groot probleem is, maar vooral het eenzijdige dieet. Een besef dat als een bliksem insloeg bij Bärbel Weiligmann. Voor haar was het wat je noemt een life changing moment. Een eyeopener met verstrekkende gevolgen.
Al decennia werkt Bärbel als landbouwkundige in ontwikkelingslanden. ‘Behalve naar productieverhoging keken we naar het milieu en sociale omstandigheden. Maar nooit naar het voedingspatroon.’
Weiligmann is speciaal adviseur bij GAIN, de Global Alliance for Improved Nutrition. Gaat het inkomen van de kleinschalige boer omhoog, dan komt de rest ook wel goed, was de algemene veronderstelling. Dat was ook Weiligmanns uitgangspunt.

Ondervoeding

Bärbel Weiligmann, speciaal adviseur bij GAIN, de Global Alliance for Improved Nutrition
Bärbel Weiligmann, speciaal adviseur bij GAIN, de Global Alliance for Improved Nutrition

Tot ze Marianne van Dorp tegenkwam. Van Dorp is programmacoördinator bij het Centre for Development Innovation (CDI). Dat was tijdens haar steun aan cacaoboeren in Indonesië bij het verbeteren van hun productie.
Een leek ziet het niet, maar wie zijn oog een beetje oefent, kan duidelijk de gevolgen van ondervoeding aan de kinderen aflezen. Marianne wees Bärbel op de uiterlijke kenmerken. Op lengte en gewicht. ‘Plots zag ik duidelijk dat kinderen waren achtergebleven. Dat heeft mijn leven veranderd.’ Bärbel kon haar werk niet meer doen zoals ik dat gewend was. ‘Voortaan moest ik van mezelf die ondervoeding meenemen in alle projecten die ik uitvoerde.’

‘Plots zag ik duidelijk dat kinderen waren achtergebleven. Dat heeft mijn leven veranderd.’

Want de gevolgen van een eenzijdig voedingspatroon zijn desastreus. Wereldwijd kan 53% van de kindersterfte geweten worden aan ondergewicht. Bij de primaire producenten van internationale exportketens is soms meer dan een kwart van de kinderen te klein voor hun leeftijd, als gevolg van een eenzijdig dieet.

Kenia

Het probleem lijkt eenvoudig te tackelen. Maar met simpelweg het introduceren van wat groenten en fruit en wat dierlijke eiwitten, ben je er nog….

Lees verder op Blendle

© Marc van der Sterren

 Lees ook: ‘Genoeg Calorieën, toch ondervoed’ Vice Versa Leert – Over Voedselketens, jaargang 48, december 2014, pagina 46

Vice Versa
GAIN
CDI
IDH
LEI Wageningen UR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *