Tanzaniaanse boeren profiteren van economische groei

Tijdens een uitwisseling met de NAJK in 1989 is de kiem gelegd. Nu staat er een landelijk netwerk van boerenorganisaties die de slagkracht van boeren ondersteund. Africa is booming. Dankzij dit netwerk kunnen kleinschalige boeren profiteren van de opkomende economie.

Alex Danissen van Agriterra was de NAJK betrokken bij de oprichting van coöperatie Mviwata in Tanzania.

Oud-N AJK-leden die in 1999 deelnamen aan een uitwisseling met Tanzania kennen hem nog wel: Cornel Mushi. Samen met Agriterra ondersteunde het NAJK hem destijds met het oprichten van Mviwata, een netwerk van kleinschalige boerengroepen.
Het netwerk is inmiddels uitgegroeid tot een landelijke organisatie waar Mushi negen jaar bestuurslid was.

Uien en pinda’s

Voor wie Mushi niet kent: hij was een boer als alle anderen in Tanzania. Opgegroeid op het platteland, zoals de ruim zeventig procent van de bevolking die ook vandaag nog economisch afhankelijk is van de landbouw. In Tanzania haalt de agrarische sector dertig procent van het nationale inkomen binnen. Mushi verbouwt nog steeds de gebruikelijke producten als mais, bananen, uien en pinda’s

Agriterra

We tellen het jaar 1999. Alex Danissen was coördinator NAJK-Internationaal en organiseerde een uitwisseling. 20 Tanzaniaanse jonge boeren bezochten Nederland en vice versa. Danissen is na die uitwisseling naar Tanzania vertrokken en woont er nu bijna veertien jaar. Voor verschillende organisaties helpt hij bij het opzetten en ontwikkelen van coöperaties. Sinds april 2013 voor Agriterra, de organisatie die …

Lees het hele verhaal op de website van het NAJK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *