Kleinschalige landbouw trekt Afrika uit armoede

2015 wordt het jaar dat Afrika de extreme armoede ontgroeit. Tenminste: er wordt een begin gemaakt. Op veel plaatsen, bijvoorbeeld in Oeganda, onttrekken kleine boeren zichzelf aan de honger en extreme armoede. Het is mogelijk. En met een beetje hulp krijgen vele kleinschalige boeren die kans.

Landbouw kan Afrika uit de armoede onttrekken. Die visie deelt de Uganda Community FarmFarming Afrika wenst iedereen een mooi 2015. Met veel economische kansen in Afrika. En dat geldt in het bijzonder voor de inwoners van Afrika zelf.
Helemaal zo’n vreemde wens niet, want het is mogelijk. En er wordt al aan gewerkt. Honger en extreme armoede kunnen tot een einde worden gebracht. Steeds meer mensen, bedrijven en organisaties geloven dat die mogelijkheid bestaat.

Kennis

Kijk bijvoorbeeld naar de ‘Uganda Community Farm’. Een initiatief dat een nieuw voorbeeld wil stellen in de strijd tegen honger en extreme armoede in Afrika.
De Uganda Community Farm is een kleine non-profit organisatie in Buyende, in een van de meest afgelegen gebieden van Oeganda.
De Uganda Community Farm streeft ernaar dat arme Oegandezen op het platteland zelfvoorzienend worden en zichzelf uit de honger en de armoede onttrekken. Dit wil ze doen door het verstrekken van kennis op twee niveaus: vaardigheden op het gebied van landbouw en toegang tot de markt.
Door kleinschalige boeren te voorzien van praktische vaardigheden op het gebied van biologische tuinbouwsystemen, kan de productie omhoog. En met een collectieve benadering van de markt kunnen ze een betere prijs voor hun producten krijgen.

Crowdsourcing

Het doel van de The Uganda Community Farm is een voorbeeldbedrijf te worden voor arme, kleinschalige boeren op het platteland. Om te laten zien hoe ze het bestaan in honger en extreme armoede achter zich kunnen laten.
Om deze visie van de grond te krijgen, is de Uganda Community Farm een eenmalige crowdsourcecampagne begonnen, getiteld ‘Let’s #TurnAfricaAround’.

Zelfvoorzienend

De boerderij produceert verse groenten en andere producten, zoals wortelen en gember. Dit wordt gemeenschappelijk op de markt aangeboden, maar ook op een lokale biologische boerenmarkt in Kamuli.
De Uganda Community Farm heeft echter een groots doel voor ogen: zelfvoorzienend worden en zichzelf zo uit de honger en de extreme armoede te onttrekken. Een doel dat groter is dan hun capaciteiten.
Want de organisatie is erg klein. Ze werken momenteel op 2 hectare. Om hun doelen te verwezenlijken  en een echt voorbeeld te stellen, hebben ze 40 hectare nodig. Plus landbouwmateriaal, irrigatie-apparatuur en andere middelen. De campagne moet dit project een boost te geven.

Kansen

Ook zonder dit geld zullen deze boeren hun doel bereiken. Maar het zal veel tijd in beslag nemen. Met een klein beetje steun, zullen veel meer boeren in staat zijn om te ontsnappen aan de honger en extreme armoede.
Dus: ga naar de campagne van de Uganda Community Farm. Bijvoorbeeld. Of grijp één van de vele andere initiatieven aan.
Ze zijn er overall, in heel Afrika. Bedrijven, organisaties en initiatieven die de kansen en de mogelijkheden aangrijpen die Afrika biedt en die de kleinschalige boeren op het platteland uit de armoede trekken.
Grijp die kansen in 2015 en Let’s turn Africa around!

© Marc van der Sterren

Uganda Community Farm

Crowdsourcecampagne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *