Lokaal zaaizaad remt ontwikkeling Afrika

Een slechte kwaliteit zaaizaad is funest voor de landbouw en de voedselvoorziening in Afrika, vindt Afrisem0
Een slechte kwaliteit zaaizaad is funest voor de landbouw en de voedselvoorziening in Afrika, vindt Afrisem

De erbarmelijke kwaliteit van het zaaizaad op de lokale markten in Afrika is een onderschat probleem. Het is een rem op landbouw en de voedselproductie stelt Harald Peeters van Qsem.

Aan zaaizaad geen gebrek op de lokale Afrikaanse markten. En het is goedkoop. Maar het is vooral onbetrouwbaar. De kiemkracht is vaak slecht en je weet nooit zeker welk ras je koopt. ‘Het is niet eens zeker om welke groente het gaat’, vertelt Harald Peeters.

Peeters is directeur van Qsem, de Tanzaniaanse dochteronderneming van Rijk Zwaan Nederland. Het huidige aanbod van zaden houdt de productie van groenten laag. Zowel de kwaliteit als de kwantiteit blijven achter. “Dat zaaizaad kan de groeiende bevolking nooit voeden”, stelt Peeters.

Honger

De meeste boeren houden het zaad aan van afgelopen jaar. De restanten verkopen ze op de markt. Die eenvoudige toegang tot goedkoop maar slecht uitgangsmateriaal veroorzaakt honger en ondervoeding, is zijn stellige overtuiging.

Om hier tegenwicht tegen te bieden, heeft Qsem, samen met East West Seeds, de grootste zaadfirma van Zuid-Oost-Azië, het bedrijf Afrisem opgericht. Dit bedrijf traint kleinschalige boeren op een modelboerderij. Maar het blijft een zaadveredelingsbedrijf en doet dus vooral waar het goed in is: het produceren van goed zaaizaad en het introduceren van nieuwe rassen.

‘Houdbaarheid geeft de boer marktmacht’

Speciaal voor de kleinschalige lokale boeren ontwikkelt Afrisem kleinschalige rassen die eenvoudig te telen zijn, meer en vroeger produceren en vruchten brengen met een langere houdbaarheid.

© Marc van der Sterren

Lees verhalen van Marc van der Sterren over landbouw in Afrika en meer

Lees verder in Blendle: over de nieuwe generatie groentezaden, hoe goed zaaizaad boeren marktmacht levert, over pepers die veel sneller groeien, over het terugverdienen van duur zaaizaad en over de demonstratievelden en de plantenkwekerij van Afrisem. Lees over de promotiecampagne die Afrisem is begonnen en over de nummer één notering van Rijk Zwaan.
Lees het volledige interview met Harald Peeters deze week in Groenten & Fruit

Ook in Blendle: Met een beetje kennis maakt de kleine boer Afrika groot
Afrika zit in de lift. Voor de kleinschalige boer zijn de vooruitzichten gunstig, mits de belangrijkste grondstof goed wordt aangewend: kennis. Blijft het in handen van buitenlandse mogendheden en westerse multinationals? Of krijgen boeren de kans een lokale economie op te bouwen?

Dit stuk kwam tot stand dankzij de Exposure 4 Development Tour van de IFAJ en Agriterra

Afrisem

Hillenraad top 100

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *