Oproep: Lalibela zoekt zaaizaad

Lalibela is een voorbeeld van een afgelegen gebied in Afrika waar landbouw een uitdaging is  |  © Marc van der Sterren  |  Farming AfricaDe ontwikkeling van de landbouw in Afrika staat wereldwijd in de belangstelling, door grootschalige projecten dreigen lokale boeren het onderspit te delven. Zo is er in het droge, afgelegen en snel groeiende Lalibela een grote behoefte aan groenten.

De waarschuwing dat Afrika behoefte heeft aan kwalitatief goed zaaizaad stond amper online, of er kwam al een vraag vanuit Ethiopië. In Lalibela bestaat de wens om groenten te telen. Maar uitgangsmateriaal is schaars.

Toeristische hotspot

Lalibela is een snel groeiend stadje van zo’n 15.000 inwoners in het noorden van het land. Het staat bekend om de elf rotskerken die zijn uitgehouwen in de twaalfde eeuw na Christus. Ethiopië heeft daarmee een van de grootste toeristische hotspots van heel Afrika in huis, toch is Lalibela nog steeds een uithoek. Groenten en fruit zijn schaars. De groenten op de lokale markt komen van honderden kilometers verderop.

Kennis

Lalibela kent vruchtbare maar steenachtige grond. Het klimaat op 2800 meter is aangenaam, maar droog. Kwalitatief goed zaaizaad, liefst aangevuld met kennis over tuinbouw, kan een belangrijke impuls betekenen voor kleine boeren in de regio in het bijzonder en voor de ontwikkeling van de lokale economie in het algemeen.
De Stichting Lalibela bestrijdt al sinds 2000 de extreme honger in het stadje. Het sociale project ondersteunt ongeveer honderd kinderen en ouderen. Daarnaast heeft het een studentenproject, helpt het een circus en het blindenonderwijs. Momenteel wordt er geëxperimenteerd met microkredieten en met een landbouwproject.

Wie de inwoners in Lalibela kan helpen met kwalitatief goed zaaizaad, of met kennis van groenteteelt, wordt verzocht contact op te nemen met marc@farmingafrica.net.

© Marc van der Sterren

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *