Bewoners platteland moeten wijken voor landbouw

Het Keniaanse Ministerie van Landbouw stelt voor bewoners van het platteland naar de stad te verplaatsen om ruimte voor grootschalige landbouw te creëren. Het is goed nieuws dat Kenia investeert in de landbouw. Maar is dit wel de juiste manier?

Kenyan agriculture dislocates residents - © Marc van der Sterren | Farming AfricaHet lijkt goed nieuws dat Kenia 10 procent van de totale nationale begroting aan de landbouw spendeert om zo de armoede te verlichten, banen te creëren en de voedselzekerheid te verbeteren. Niet alleen omdat dit eindelijk in lijn is met de Verklaring van Maputo, maar dat het geeft de landbouw eindelijk de waardering die het verdient.

Landbouw is de meest verwaarloosde sector en het belangrijkste potentiele concurrentievoordeel van Afrika. Dat zeg ik niet, dat zeggen Mark Ashurst en Stephen Mbithi van de Africa Research Institute in hun publicatie ‘Why Africa can make it big in agriculture’.

Miljoenen verhuizingen

De ontwerpers van het voorstel voorzien dat miljoenen mensen van het platteland naar steden of andere locaties moeten verhuizen. Dit moet landbouwgrond opleveren en de voedselproductie vergroten.

Zal dit Keniaanse voorstel echt zo geweldig uitpakken? Het klinkt een beetje als een twijfelachtig ontwikkelingsprogramma. Welke toekomst wacht deze bewoners? Zullen ze echt vrijwillig hun huis achterlaten? Hun geboortegrond en het land van hun voorouders?

 Miljoenen jongeren

En hoe zal de landbouw uitpakken die de politici in gedachten hebben? Volgens de plannen zal de productie worden verbeterd vanwege betere landbouwpraktijken met gebruikmaking van machines en moderne technologie, zodat het miljoenen jongeren zal aantrekken.

Miljoenen jongeren? Wie zullen dat dan wel zijn? Zijn het de kinderen die hun land moeten verlaten? Of wordt het land verkocht aan hen die het kunnen betalen?

‘Ik denk dat de Keniaanse overheid bezwijkt onder de voorstellen en aanbiedingen van buitenlandse investeerders’, vertelde iemand mij. Wie vertelt mij dat hij het bij het verkeerde eind heeft? Is dit een manier om landgrab te institutionaliseren? Of is het toch het beleid dat Kenia op dit moment nodig heeft? Wat vindt u? Laat hieronder uw reactie achter.

© Marc van der Sterren  |  Farming Africa

Why you could soon leave your land for town estates, Daily Nation, March 3 2015 

 ‘Why Africa can make it big in agriculture’ 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *