Het wordt koel bij Boer Wim van Boer zoekt Vrouw

Boer Wim van Boer zoekt Vrouw in Tanzania toont zijn koelcelIn Boer zoekt Vrouw zagen we de paradijselijke omgeving van West Kilimanjaro waar Boer Wim woont. Farming Africa zocht hem op en vond er een praktische oplossing voor het bewaren van groenten.

Wim van Liere, bekend van Boer zoekt Vrouw, seizoen 2013/2014, woont op de flanken van de Kilimanjaro. Hoe idyllisch de omgeving is, zagen we reeds bij de KRO. Farming Africa zocht hem op in Tanzania en ik kan u melden: met de romantiek zit het nog wel goed, maar er zijn nogal wat praktische bezwaren.

Boerderij Vandaag | Boer-Wim-van-Boer-zoekt-Vrouw-zoekt-nieuwe-uitdaging | © Marc van der Sterren | Farming Africa

Boer vindt vrouw, maar verliest het paradijs | © Marc van der Sterren | Farming Africa

In mijn verhaal in TPO Magazine, ook te lezen in Blendle, kunt u hier alles over lezen. Zoals ook over de reis naar de afgelegen Simba Farm en de avontuurlijke reis ernaartoe. En over de lodge en de camping en natuurlijk de boerderij van 2550 hectare waar vooral veel bonen worden geteeld voor Nederlandse handelshuizen. Nog meer details over de teelt vindt u in Boerderij Vandaag van 6 maart.

Kwaliteit

Hier wil ik u meenemen naar een praktische oplossing voor het bewaren van groenten onder warme omstandigheden. Want ook op 1.800 meter hoogte, tegen de flanken van de Kilimanjaro, kan het best warm worden. Het wordt hier hoogstens 30 graden Celsius, maar bij die temperaturen verliezen groenten al snel aan kwaliteit.

De koelcel die Boer Wim bij zijn groentenkwekerij heeft staan beslaat een ruimte van dertig vierkante meter. De wanden bestaan uit houtskool, bijeengehouden met gaas. Op de wanden wordt water gedruppelt, het houtskool vergroot het verdampingsoppervlak. En het is het verdampen dat warmte onttrekt aan de omgeving, waardoor het binnen afkoelt.

Zonnepanelen

Met een beetje wind werkt het systeem nog beter, legt Wim uit. “Daardoor blijft het binnen meestal drie tot vijf graden koeler.” En nog een voordeel: het droogt niet uit. De groente blijft in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid.

Het verspreiden van water is handmatig eenvoudig uit te voeren, of het kan met een pompje dat werkt op zonnepanelen. Om water te besparen kan dit onder de wanden worden opgevangen in een goot, zodat het wordt rondgepompt.

Wil je meer info over de houtskoolkoeler? Kijk dan hier.
Of wil je meer weten over Boer Wim uit Boer zoekt vrouw? Lees dan ‘Boer vindt vrouw, maar verliest het paradijs‘, op Blendle.

Boer Wim van Boer zoekt Vrouw in Tanzania toont zijn koelcel | © Marc van der Sterren | Farming Africa

 

© Marc van der Sterren  |  Farming Africa

 

TPO Magazine
Blendle
Boerderij Vandaag
Boer zoekt Vrouw
Simba Farm Lodge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *