Kom naar Tanzania en help met kaasmaken

© Marc van der Sterren | Farming AfricaDe Marukeni Women Dairy Cooperative richtte zelf een coöperatie op. Geheel op eigen kracht. Zonder hulp uit het westen. Ze kregen een kaasmakerij, maar zonder training. Wie leert hen kaasmaken?

Met een beetje kennis maakt de kleine boer Afrika groot. Afrika zit in de lift. Voor de kleinschalige boer zijn de vooruitzichten gunstig, mits de belangrijkste grondstof goed wordt aangewend: kennis. Blijft het in handen van buitenlandse mogendheden en westerse multinationals? Of krijgen boeren de kans een lokale economie op te bouwen? Lees het volledige essay in Blendle.”

Kennis is de belangrijkste grondstof voor ontwikkeling. Zelfs ontwikkelingsorganisaties hebben dat lang niet altijd in de gaten. Zo beschikt de Marukeni Women Dairy Cooperative in Tanzania over een prachtige kaasmakerij die ze hebben gekregen van Amerikaanse weldoeners.

Behalve een kaasmakerij lieten ze een computer achter, een melktank en een generator. De apparatuur om kaas te bereiden blinkt echter nog net zo hard als op de foto die destijds is gemaakt om thuis aan de sponsors te tonen. Het wordt niet gebruikt, wegens een gebrek aan kennis.

Dus, mocht u zich geroepen voelen en de vrouwen echte steun willen geven – niet in de vorm van geld of mooie spullen, maar met dat waar Afrika de meeste behoefte aan heeft: kennis – neem dan contact op met marc@farmingafrica.net. En wie weet wordt u binnenkort in Tanzania ontvangen. Met gospelgezang en ululating.

© Marc van der Sterren  |  Farming Africa

Agriterra
IFAJ
Land O’Lakes

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *