Wil Onze Staatssecretaris Groot Of Klein?

Kleinschalige boeren moeten de wereld voeden, zegt Sharon Dijksma, staatssecretaris van Landbouw. Dat geldt echter alleen voor Afrika. In Nederland zet ze vol in op grootschaligheid. Al gaat dat dan ten koste van de kleine boer in Afrika.


‘Kleinschalige boeren hebben de sleutel in handen voor een betere toekomst.’ Het was op de conferentie The Future of Farming and Food Security in Africa dat Sharon Dijksma deze uitspraak deed. Het deed mijn wenkbrauwen fronsen.

Niet omdat ik het er niet mee eens ben, maar omdat zij de laatste was waar ik zo’n uitspraak van verwacht. Haar beleid in Nederland is juist volledig gericht op het aanjagen van grootschaligheid.

Misschien komt het door haar functie. Ze is bewindvoerder van Landbouw. Dat wil zeggen: officieel is ze Staatssecretaris van Economische Zaken; internationaal mag ze zich ‘Minister of Agriculture’ noemen.

Is het daarom dat deze staatssecretaris denkt voor een internationaal gezelschap een compleet andere boodschap te kunnen verkondigen? Een tegengestelde boodschap zelfs, zoals ik in dit opiniestuk schrijf.

In Nederland moet alles grootschaliger. Dat is het beste voor de economie en wel voor de economie van enkele grote bedrijven. Verder heeft die grootschaligheid niemand iets te bieden. De consument niet, de burger niet, het platteland niet en zelfs de boer niet. Ook niet de kleinschalige boer in Afrika die volgens Dijksma de sleutel in handen heeft voor een betere toekomst.

© Marc van der Sterren | Farming Africa

Lees verhalen van Marc van der Sterren over landbouw in Afrika en meer

Lees in Blendle:
Sharon Dijksma voert een tweeslachtig landbouwbeleid

Lees ook:
– Geld Verdienen Aan De Afrikaanse Boer
Kleinschalige Landbouw Trekt Afrika Uit Armoede
– ‘Tuinders Aller Landen Hou De Marktmacht In Handen!’
Afrika Wacht Een Mooie Toekomst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *