De Barsha-pomp: Een revolutionaire innovatie die water omhoog laat stromen

Water is leven. Beweging is energie. Stromend water is dus leven en energie. Deze visie, gecombineerd met wat technische vaardigheden, leverde een revolutionaire innovatie op. Een pomp die draait op de stroming van het water.

De Barsha pomp belooft een revolutionaire innovatie te worden

Er was eens, niet zo heel lang geleden, een boerenzoon in de steile heuvels van Nepal. De kleine boerderij lag aan de oever van een stromende rivier vol helder, vers water. Toch stonden de groenten te verpieteren wegens de droogte.

Om het water bij de planten te krijgen, moest het water uit de laaggelegen rivier komen.

Dit kan op verschillende manieren: met een emmer, wat nogal wat inspanning kost, of met een pomp. Maar ook een pomp verbruikt veel energie, hetzij diesel, elektriciteit, handenarbeid of wat dies meer zij.

Filosofie

De boerenzoon groeide op en werd technisch ingenieur. Het probleem van de telkens terugkerende droogtes op de boerderij van zijn vader, naast de kolkende rivier liet hem echter niet los.

Waarom zou je eigenlijk energie brengen naar een rivier vol stromend water? De stroming levert zelf immers al veel energie.

Met een watermolen kun je bijvoorbeeld energie produceren. Met die energie kun je vervolgens water oppompen. Maar waarom zou je die stroming niet meteen kunnen gebruiken om het water opwaarts te stuwen?

Pomp

Deze filosofie lag aan de oorsprong van de Barsha-pomp. Een pomp die alleen de energie gebruikt van de stroming om het water bergopwaarts te laten lopen.

De Nepalese ingenieur werd mede-oprichter van het Nederlandse ingenieursbureau aQysta. Daar wist hij de filosofie technologisch vorm te geven. Het lukte de technici een pomp te ontwikkelen die wordt aangedreven door de stroming van het water. De innovatie is even simpel als doeltreffend en kan daarom bestempeld worden als revolutionair.

De pomp is eenvoudig te bedienen en betaalbaar voor wat betreft aanschaf en onderhoud. In een droge omgeving met lange perioden zonder regenval, is het niet moeilijk de opbrengst te verdubbelen. En om de investering terug te verdienen in 18 maanden. De enige voorwaarde is een stromende beek in de nabijheid.

Afrika

Farming Africa sprak met Lennart Budelmann, directeur van aQysta. De ontwikkeling van de pomp is nu helemaal afgerond, vertelt hij.

Vanaf het begin zijn er zeven pompen geïnstalleerd in Nepal en vijf in Indonesië. De eerste 21 uitontwikkelde commerciële pompen gaan binnenkort op transport naar Nepal, waar ze in februari gaan draaien. In Turkije worden drie pompen gedemonstreerd en de allereerste pomp van Afrika zal zal binnenkort worden geplaatst in Zambia.

aQysta staat op het punt hun innovatie over de hele wereld te verspreiden. Als alles volgens plan verloopt, wordt de pomp over heel Afrika verspreid. Budelmann: ‘Ik ben ontzettend enthousiast over het potentieel van deze pomp in Afrika”.

     Also interesting:
     How to Grow Wetland Crops Upland
     Zai system overcomes desertifacation

© Marc van der Sterren

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *