Kenia kent twee pluimveemarkten

De Keniaanse pluimveesector kent een wonderlijke tegenstelling. De traditionele kip is verreweg het populairst. Toch is deze niet in staat om de schappen van de supermarkt en het bord van de stedelijke restaurants te bereiken. Dit in tegenstelling tot de minder gewaardeerde intensief gehouden vleeskip. Hetzelfde geldt voor kalkoen, aldus een nieuw rapport over pluimvee in Afrika.

Turkeys in Kenya A research on the poultry chain in Kenya with a focus on turkeys
Bestel online: Turkeys in Kenya – A research on the poultry chain in Kenya with a focus on turkeys

Kenia is booming. Die bewering is niet overdriven gezien de jaarlijkse economische groei van 5 procent. Supermarkten en restaurants werken hard aan uitbreidingen om de stijgende vraag van de groeiende middenklasse bij te benen.

Als gevolg van de groeiende bevolking en het stijgende besteedbare inkomen zal de vleesconsumptie tegen 2030 verdubbelen, vergeleken met 2000. De consumptie van pluimveevlees alleen zal zelfs verdriedubbelen.

De pluimveesector in Kenia heeft grote potentie. Voor Afrikaanse normen is de sector goed ontwikkeld, met een complete en professionele productieketen.

Twee markten

Zoals in de meeste Oost-Afrikaanse landen kent Kenia twee geheel verschillende pluimveemarkten. De markt van de traditionele kip die op het boerenerf en in de dorpsstraten rondscharrelt; daartegenover staat de snel groeiende hybride kip uit de grootschalige professionele pluimveehouderij.

De hoeveelheid hybride kip in Kenia beslaat slechts 16,5 procent van het totaal. De rest van is de populaire traditionele kip, die echter niet in staat is de supermarket of de restaurantketens in de stad te bereiken.

Kalkoen

Kip is met 98% veruit het meest gegeten gevogelte. Toch stijgt ook de vraag naar nieuwe en exotischer producten, zoals kalkoen. De kalkoenhouderij heeft dus potentieel. Er is markt voor zowel grootschalige kalkoenbedrijven als voor de kleinschalige bedrijven met de traditionele ‘kienjeji’ kalkoen.

Want wat voor kip geldt, geld took voor kalkoen. Ook hier is de traditioneel gehouden kalkoen veruit het populairst. Zowel op het platteland als in de groeiende steden.

Het meeste kalkoenvlees in de restaurants en alle kalkoen in supermarkten is afkomstig van de hybride kalkoen. Kenya kent slechts één professioneel grootschalig kalkoenbedrijf dat in staat is deze op grote schaal en volgens de hoge kwaliteitseisen van supermarkten te produceren.

Kleinschalige boer

De potentiele markt voor kalkoen is groot en groeiend, met voldoende ruimte voor concurrentie. Niet alleen als het gaat om de grootschalige productie van hybride kalkoen voor de supermarkten en restaurantketens, maar zeker ook voor de kleinschalige traditionele kalkoenhouderij.

Zeker voor kleinschalige kalkoenhouders geldt echter dat er meer kennis nodig is over het houden van deze dieren, maar ook over het vermarkten van kalkoenvlees.

Report

Het rapport ‘Turkeys in Kenya – A research on the poultry chain in Kenya with a focus on turkeys’ is online te bestellen voor €14,95.   Een ebook kost  €9,95

 

© Marc van der Sterren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *