Veevoer van Nutreco verovert Afrika

Amper vijf jaar is Nutreco actief aanwezig op het Afrikaanse continent. Nu produceert het Nederlandse concern al veevoer op drie locaties in Afrika en heeft het er nog eens twee op het oog.

Eerder dit jaar nam Nutreco een meerderheidbelang van 75 procent in de nieuwe onderneming Skretting Zambia, nu neemt het concern ook het Zuid-Afrikaanse bedrijf Advit over.
Advit heeft het hoofdkantoor in Johannesburg en produceert premixen, mineralen en voederadditieven. De overname zal nog dit jaar worden afgerond.
Nutreco lijkt met de productielocaties in Afrika het lijstje met belangrijkste visproducerende landen van het continent te volgen (zie kader).

Rob Kiers, Afrika-directeur bij NutrecoIn het blad De Molenaar deed Rob Kiers, Afrika-directeur van Nutreco, de Afrika-strategie uit de doeken. Lees het hele verhaal in Blendle.

 

Hier een overzicht van de belangrijkste productielanden van Nutreco in Afrika:

Zambia

Het nieuwste bedrijf van Nutreco in Zambia is daarmee de derde productielocatie van Nutreco op het Afrikaanse continent. Nutreco bouwt hier momenteel een volledig nieuw bedrijf met een capaciteit van 35.000 ton. De focus is op vis, maar ook andere segmenten worden bediend, met name de pluimveehouderij. Die sector is er redelijk ontwikkeld, Nutreco verkoopt er componenten en voer.

Visproductie in AfrikaBehalve voor de lokale markt zal het bedrijf in Siavonga ook produceren voor Zimbabwe, Malawi en de Democratische Republiek Congo.

Het nieuwe bedrijf betreft een joint venture tussen dochteronderneming Skretting en African Century Foods (ACF). Nutreco heeft hierin een aandeel van 75 procent.

Nutreco begeeft zich hiermee op een bestaande en vooral groeiende markt van Tilapia. ACF produceert 10.000 ton tilapia per jaar. Dat is bijna de helft van het totaal. Kleine en middelgrote kwekerijen produceren nog eens 10.000 tot 15.000 ton. Al met al beslaat de omvang van de Zambiaanse markt voor tilapiavoeders een slordige 30- tot 40.000 ton.

Zambia kent slechts twee grote spelers binnen de aquacultuur die met kooien in meren werkt. Over het hele land verspreid bestaat een vijvercultuur zoals in de meeste andere Afrikaanse landen.

Egypte

Nutreco is begonnen in Egypte; na China het grootste visland ter wereld met een totaal volume van rond de miljoen kilo kweekvis, met name tilapia.

Het Afrika-avontuur van het veevoerconcern begon serieuze vormen aan te nemen toen het bedrijf in 2013 volledig eigenaar werd van de Egyptische marktleider Hendrix Misr. Een tilapiavoerproducent met 150 personeelsleden. Voor Nutreco was het een uitgelezen kans zich verder ter ontwikkelen in de groeimarkt. Dit leidde tot een uitbreiding vorig jaar van de Egyptische  productielocatie van 35.000 naar 100.000 ton tilapiavoer. Daarnaast produceert Nutreco in Egypte nog 15.000 ton pluimveeconcentraat.

Nigeria

Stap twee in Afrika was voor Nutreco het tweede visland van het continent: Nigeria. Goed voor een productie van ruim 200.000 ton vis. Hier is niet Tilapia, maar meerval de meest populaire vis. Ook in dit West-Afrikaanse land begon het bedrijf met een distributiekanaal. Sinds anderhalf jaar heeft het bedrijf er een jointventure met Durante.

Vorig jaar is het bedrijf uitgebreid en vernieuwd zodat het ook geëxtrudeerd, drijvend visvoer kan produceren. Zo’n 10.000 tot 15.000 ton, met name voor meerval, maar ook voor tilapia.

Skretting Nigeria produceert niet alleen voor de interne markt, maar voor heel West-Afrika. En het distribueert ook additieven en andere producten voor pluimvee.

Kenia

Nutreco produceert steeds meer veevoer in AfrikaMet Egypte, Nigeria en Zambia zijn Noord- West- en Zuidelijk Afrika al behoorlijk gecoverd. Kenia is een volgende logische stap. Het land vormt het centrum van de Oost-Afrikaanse gemeenschap. De voornaamste landen Kenia, Uganda en Tanzania hebben een gezamenlijke markt van 120 miljoen inwoners, die de komende decennia stijgt naar 300 miljoen.

Nutreco heeft er inmiddels een verkoopkantoor en levert er additieven, premixen en grondstoffen aan enkele voerfabrieken, waaronder Unga Holdings Ltd., marktleider in veevoeder en humane voeding.

 Zuid-Afrika

Ander land waar Nutreco actief naar kijkt is Zuid-Afrika. Dit land valt een beetje uit de toon bij de rest van Afrika. Het is al behoorlijk ontwikkeld en het is niet echt een visland zoals de meeste andere landen. Hier is het vooral pluimvee en rundvlees wat de klok slaat. En het is groot in melkvee. Met 2.700 miljoen liter melk is het een van de grootste spelers op het continent.

© Marc van der Sterren

Lees het Interview met Afrika-directeur Rob Kiers van Nutreco in Blendle: ‘Nutreco geeft een slinger aan veevoer in Afrika’

Lees ook: Ghanezen bezoeken Nederlandse landbouw

Lees meer over veevoer in Afrika

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *