Trainers trainen trainers over veevoer in Nigeria

Veevoer moet veiliger. Wereldwijd. En vooral daar waar dat het meest nodig is: in ontwikkelingslanden. De landbouw in Afrika krijgt nu ook een impuls van de FAO (de Voedsel- en landbouworganisatie van de verenigde naties) en IFIF (International Feed Industry Federation).

Lees verhalen van Marc van der Sterren over landbouw in Afrika en meer
FAO bundelt krachten voor veilig voer
De FAO roept de hele keten van dierlijke producten bijeen om veevoer wereldwijd veiliger te maken. Om te beginnen waar dat het meest nodig is: in ontwikkelingslanden.
Het programma Train de Trainer is slechts één manier om veevoer veiliger te maken. Marc van der Sterren sprak met Daniella Battaglia, Livestock Development Officer bij de FAO en met Alexandra de Athayde, directeur van IFIF. Lees het volledige verhaal op Blendle.

Met het ‘Train de Trainers’-programma richt IFIF zich op het verhogen van de veiligheid van veevoer. Personen met kennis van zaken krijgen een training, vervolgens kunnen zij fungeren als nationale trainers.

Dit weerspiegelt de missie van IFIF om wetenschappelijk onderbouwde oplossingen aan te dragen en informatie-uitwisseling voor de diervoederindustrie te bevorderen.

De pilot liep eind vorig jaar in Nigeria. In de hoofdstad Lagos werd een driedaags trainingevenement georganiseerd, met steun van het Nigeriaanse Institute of Animal Science (NIAS). Meer dan 30 vertegenwoordigers van de Nigeriaanse diervoederindustrie kwamen op de bijeenkomst af. Deze deelnemers gaan de training met collega’s in heel Nigeria delen.

Train de Trainer

Al voor de FAO haar Multi Stakeholder Partnership lanceerde, begon IFIF met het samenstellen van het Global Animal Nutrition Programme ‘Train de Trainer’ en met het opleiden van de betrokken stakeholders in de mengvoerproductie.

De pilot in Nigeria werd succesvol uitgevoerd, vertelt Alexandra de Athayde, directeur van IFIF. Het programma is klaar om uit te rollen in andere ontwikkelingslanden, te beginnen in Sub-Sahara Afrika. Op die manier kunnen ook daar veevoerproducenten worden ondersteund en getraind om de voeder- en voedselveiligheidsnormen van de lokale veevoederindustrie te verhogen.

Het programma is inmiddels verbonden aan het Feed Safety Multi Stakeholders Platform (MSP) van de FAO. Belangrijk vinden de initiatiefnemers het vooral dat ze bij het programma een sterke ondersteuning krijgen van belanghebbenden in de veevoederindustrie in het betreffende land.

Vandersterren_Veevoer

Codex Alimentarius

Het gebruik van het Handboek van Goede Praktijken voor de Diervoederindustrie, ontwikkeld door IFIF en de FAO staat in het programma centraal. Het handboek is gebaseerd op de Codex Alimentarius Code of Practice on Good Animal Feeding.

Deze veevoerhandleiding is bedoeld om de veiligheid en diervoederkwaliteit te verhogen op het niveau van de productie. Zowel voor industriële productie als voor het mengen op boerderijniveau. De focus van de handleiding ligt op ontwikkelingslanden.

De handleiding biedt uitgebreide informatie en praktische richtlijnen voor producenten en andere belanghebbenden in de productie- en distributieketen. De informatie helpt hen te voldoen aan regelgeving die voortvloeit uit de richtlijnen uit de betreffende Codex Alimentarius.

© Marc van der Sterren

Lees ook: ‘De veiligheid van je voedsel begint bij het dier’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *