Farming Africa bezoekt landbouw Nigeria

Tijdens een bezoek aan Nigeria mag ik handen schudden met Chief Audu Ogbeh, de minister van Landbouw. Daarnaast bezoek ik enkele landbouwbedrijven en -projecten in dit West-Afrikaanse land.

Minister agriculture Nigeria, Chief Audu Ogbeh
Chief Audu Ogbeh, minister of Agriculture, Nigeria    © Daily Trust

In Lagos, de economische hoofdstad van Nigeria, mag ik een toespraak houden over de successen van de Nederlandse landbouw en hoe de  landbouw in Nigeria daar zijn voordeel mee kan doen. Ik ben een van de sprekers op een conferentie over ‘Duurzame Landbouw in tijden van Economische Recessie’.

De conferentie wordt georganiseerd door de Nigerian Association of Agricultural Journalists NAAJ. De voorzitter van die vereniging, Stanley Ihedigbo, is tevens organisator van de conferentie en heeft mij uitgenodigd. Ihedigbo covert onder meer landbouw voor de New Telegraph en de National Mirror.

Behalve journalisten zijn voor de bijeenkomst tevens landbouw-officials uitgenodigd uit verschillende Nigeriaanse regio’s, maar ook zoals Alhaji Sani Dangote, voorzitter van de Nigeria Agribusiness Group en natuurlijk de minister van Landbouw Chief Audu Ogbeh.

Audu Ogbeh is een van de meest toegewijde en vooruitstrevende ministers van Landbouw. Hij pleit ervoor de landbouw op nieuw te laten opbloeien, nu de olie- en gassector van de grootste economie van Afrika niet duurzaam blijkt.

De import van voedsel kost het land jaarlijks 22 miljard dollar. Volgens de minister van landbouw is er geen reden waarom Nigeria niet zelfvoorzienend kan worden.

Minister van landbouw Audu Ogbeh deelt de visie van Farming Africa dat de ontwikkeling van de landbouw begint met kennis. Om de landbouw in Nigeria te ontwikkelen, wil hij daarom investeren in landbouwvoorlichting in alle 774 lokale gebieden in het uitgestrekte land.

Na de conferentie blijf ik nog ongeveer een week in het land. Uiteraard zal ik daar verschillende landbouwbedrijven en -projecten bezoeken. Heeft u nog tips of suggesties, stuur me dan een mailtje: marc@farmingafrica.net.

 

© Marc van der Sterren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *