Boeren in Zuid-Afrika lopen meer gevaar dan politieagenten

In hoeverre zijn Plaasmoorde in Zuid-Afrika politiek gemotiveerd? Een enkeling spreekt over genocide, een politieke motivatie is uit cijfers echter niet op te maken. Al lijken uitspraken van politici wel degelijk van invloed op het aantal moorden op boeren.

Leden van de Economic Freedom Fighters (EFF) wisten tijdens de grootschalige demonstraties tegen president Zuma in april de aandacht op zich te vestigen door opnieuw op te roepen tot het onteigenen van boerderijen van blanke boeren in Zuid-Afrika. © Marc van der Sterren | Farming Africa
Leden van de Economic Freedom Fighters (EFF) wisten tijdens de grootschalige demonstraties tegen president Zuma in april de aandacht op zich te vestigen door opnieuw op te roepen tot het onteigenen van boerderijen van blanke boeren in Zuid-Afrika. © Marc van der Sterren | Farming Africa

De Nederlandse boer Peet van Es en zijn vrouw waren thuis op Moseley Farm in het Zuid-Afrikaanse Barberton, samen met een vriend, toen op vrijdag 7 april even na acht uur ’s avonds vijf gewapende mannen met bivakmutsen hun huis binnenkwamen.

Van Es lag boven te slapen, de vrouw en de huisvriend werden vastgebonden met kabels die ze in het huis vonden. ‘E

nkelen gingen naar boven en staken mijn man dood. Voor ze weggingen namen ze de juwelen mee die ik droeg’, vertelde de vrouw aan de plaatselijke krant Barberton Times. Daarnaast werden een televisie en andere elektronische apparatuur in de Chevrolet pickup van de familie geladen en meegenomen.

Vijf uur lang werd hij gruwelijk gemarteld, vertelde zijn weduwe Arine Prins eerder aan Elsevier. De brute moord was typisch voor wat in Zuid-Afrika wordt aangeduid met plaasmoord: Een verschijnsel dat niet alleen uniek is omdat het plaatsvindt op afgelegen boerderijen van meest blanke boeren, maar ook omdat het met extreem veel geweld gepaard gaat, zo stelt Pieter Groenewald, voorman van Vryheids Front Plus, een oppositiepartij die opkomt voor minderheden (lees: voornamleijk blanken) in het land.

Lees hier het hele verhaal. Met de ervaringen en meningen van de Nederlandse boer Job Legemaat. Maar ook met cijfers over het aantal moorden in Zuid-Afrika en het aantal misdrijven op boerderijen. Uit de cijfers blijkt dat er nauwelijks een politieke motivatie is voor het aantal moorden. Toch lijkt het dat uitspraken van politici het aantal Plaasmoorde ineens kan doen stijgen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *