West-Afrika gaat gebukt onder dumping en smokkel

Melkpoeder uit de EU wordt op grote schaal op de markt in West-Afrika weggezet. Dumping noemen ze dat daar. Een professionele sector ontwikkelen is schier onmogelijk. Toch blijkt juist dat de enige uitweg.

Het Europese landbouwbeleid ontwricht de lokale melkmarkt. Onlangs verkocht de EU maar liefst 4.300 ton melkpoeder uit interventie voor een historisch lage prijs van 110 euro per 100 kilo.

Iets dat tot hevige kritiek leidde van Europese melkproducenten, maar ook van collega’s uit West-Afrika: “Als grote hoeveelheden melkpoeder uit de EU, uit interventie of rechtstreeks via de melkverwerkende industrie, naar West-Afrika worden verscheept, moeten onze lokale melkproducenten de lasten dragen”, stelt Bocar Diaw, voorzitter van de Senegalese melkveehoudersfederatie.

Subsidie

Boeren in West-Afrika kunnen met hun melk nergens naartoe
Boeren in West-Afrika kunnen met hun melk nergens naartoe

In Mali ging ik vragen of het echt zo erg was. Aan Moussa Ismaila Toure bijvoorbeeld. Hij wees me op de enorme consequenties van de Europese dumpingpraktijken. Toure is algemeen directeur van API Mali, de Investerings Promotie Autoriteit van de Malinese overheid.

Een liter lokale melk moet rond de 300 CFA-Frank kosten, omgerekend 45 eurocent. En dat ligt veel te hoog in vergelijking met de prijs voor melkpoeder uit Europa.  “Ja, dat mag je dumpen noemen”, stelt hij. “Europese melkveehouders krijgen subsidie. Wij hebben daar geen geld voor.”

Smokkel

Maar het is niet alleen dumping. “Het is veel goedkoper en sneller om deals te sluiten buiten de officiële kanalen om”, zegt Cyril Askar, general manager van Groupe AMI. Dit is wat hij ‘smokkel’ noemt: “Dat is de gemakkelijke weg om zaken te doen. Een fatsoenlijk bedrijf beginnen is ontzettend moeilijk. Je moet opgeleid zijn en kennis van zaken hebben. Je moet aan ingewikkelde regels voldoen, belasting betalen, etcetera.” Maar Askar gaat een poging wagen. Hij heeft concrete plannen om tegen de stroom in te roeien en zelf een melkfabriek te beginnen.

Klik hier en lees dit, plus nog veel meer over de ontwrichting van de markt in Mali, de corruptie aldaar, over dumping en smokkel, maar ook over de kansen in Mali. En over het antwoord van FrieslandCampina WAMCO PLC in Nigeria.

© Marc van der Sterren  |  Farming Africa

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *