Vrije radio voor een land zonder persvrijheid

Het leven van een Christen in een jihadistisch land is zwaar. Ben je dan ook nog journalist die zijn werk serieus neemt, dan loop je direct gevaar. Collegajournalisten Daud Abdi Daud en Ismail Sheikh Khalifa willen als vluchtelingen vanuit Oeganda radio maken voor hun thuisland Somalië. En u kunt daarbij helpen.

Daud Abdi Daud (left) and Ismail Sheikh Khalifa fled Somalia for threats and attacks. They want to start independent and interfaith radio in exile. Everyone can help them start broadcasting.

Het was op zaterdag 22 mei dat Daud naar Kampala in Uganda vluchtte. Meer dan een jaar lang duurde de continue stroom aan intimiderende en bedreigende berichten van zowel islamitische groeperingen als soldaten van de federale regering.

Daud Abdi Daud is een vooraanstaande wetenschaps-, landbouw- en milieujournalist.

Kenia 

Het was niet de eerste keer dat Daud Abdi van zijn familie werd gescheiden. Van 2008 tot 2014 woonde hij noodgedwongen in Kenia. In die periode reisde hij een paar keer terug naar Somalië, onder meer om de persvrijheid te verdedigen.

In 2013 verdedigde hij zijn collega Abdiaziz Abdinur Ibrahim, die werd gearresteerd voor het interviewen van een vrouw die verklaarde te zijn verkracht door veiligheidstroepen. Daud sprak zich uit in de rechtszaal en zei dat journalisten het recht hebben om mensen te interviewen. Nadat hij naar verluidt had toegevoegd dat hij zelfs zou proberen de vrouw van de president te interviewen, arresteerde de politie hem, zonder aanklacht. Na een verblijf van een week in de gevangenis liet de politie hem vrij, dankzij een verklaring, opgesteld door Human Rights Watch.

Bom

Daud verblijft in Kampala bij zijn collega Ismael Sheikh Khalifa, die eveneens Somalië ontvlucht is omdat hij er niet veilig was. Ismail is mensenrechtenactivist en een ervaren journalist bij Kalsan TV.

Op 4 december 2018, om 3 uur ’s middags, verliet hij de TV-studio in Mogadishu na de opname van een tv-show. Na vijf minuten rijden ontplofte zijn auto. De bom was geïnstalleerd tijdens de opnames. Ismail raakte zwaargewond en onderging verschillende operaties in een ziekenhuis van Mogadishu. In oktober 2019 ging hij naar Istanbul voor behandelingen.

In een rapport uit 2020 verklaart Amnesty International dat er geen bewijs is gevonden voor enig onafhankelijk onderzoek naar het uincident.

Burgeroorlog
Please check GoFundMe and help with the start of Hope Radio Somalia

Journalisten in Somalië staan enorm onder druk. Ze krijgen te maken met bedreigingen, intimidaties en aanvallen. Sinds de verkiezingen van 2005 wordt er misbruik van hen gemaakt en worden ze geconfronteerd met aanhoudend electoraal geweld. De verschillende partijen in de Somalische burgeroorlog maken het werk van journalisten in de Hoorn van Afrika onmogelijk. In de frontlinie zijn al veel journalisten gesneuveld.
Zo vielen er doden toen Somalische verslaggevers tijdens een reis naar een persconferenties in een hinderlaag werden gelokt.

Radio

Daud en Ismail willen samen een radiostation beginnen vanuit Kampala. Hope Radio Somalia wordt een onafhankelijke en interreligieuze radiozender. Iets wat in een jihadistisch land als Somalië niet kan. Dit is de reden waarom het radiokanaal vanuit Oeganda zal opereren.

Om het radiostation te beginnen is een klein startkapitaal nodig.  Hiervoor hebben ze materiaal nodig, zoals opname-apparatuur, een camera en twee laptops. Voor slechts 1000 euro kunnen de twee journalisten beginnen met Hope Radio Somalia. Een zender waar ieders visie en religie welkom is.

Met hulp van Farming Africa, zal Hope Radio een website beginnen waarbij het mogelijk is een radiostation te runnen. Maar daarvoor is eerst een klein startbedrag nodig. Een inzamelingsactie is begonnen op GoFundme.

© Marc van der Sterren | FarmingAfrica

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *